locatoweb

Obětování se za účelem výzkumu

Autor: Robert
01. květen 2007
Zobrazení: 860

Měl jsem dovolenou a půjčený přístroj CA 2000.

Tento přístroj slouží k orientačnímu stanovení alkoholu v krvi z dechu. Více se dozvíte tady. Je to celkem příjemný přístroj, jednoduchý na obsluhu, rychlý na vyhodnocení a má výměnné náustky, kdybyste náhodou nechtěli oblizovat stejný plast s opilýma kámošema.

A k čemu že jsem ho já, zapřisáhlý abstinent, měl? Vzhledem k tomu, že vůbec netuším, jak na tom jsem po vypití mé oblíbené Plzničky, zkoušel jsem si nějakou dát a pak jsem měřil, jak to vypadá s hladinou alkoholu. Hlavně mi šlo o to, jestli je možné po vypití určitého množství na druhý den řídit a kdy. Je mi jasné, že údaje naměřené přístrojem jsou pouze orientační, ale přece jenom dávají alespoň nějakou představu o tom, jak na tom člověk je. Samozřejmě že naměřené výsledky se hodí na někoho, kdo je vzrůstem a váhou (a i věkem) podobný mně - měřím 185cm a vážím asi 85kg.

Uvědomuju si, že po zveřejnění tohoto článku budu v očích mnohých vypadat jako opilec, ale to je prostě oběť, kterou musím položit na oltář vědy :-)

Měření jsem prováděl v souladu s návodem k použití, tedy minimálně po 20 minutách od vypití posledního piva a pak ještě po nějaké době, která záležela na tom, jak jsem se probudil.

No a jak to tedy vypadalo?

Měření 1.
6x Plzeň v čase 18:30-20:45, měřeno 21:20.
1,5-1,8-2,2-1,8-2,2-2,1-1,8-1,9-1,7-1,8 to nám dává průměr 1,88, zaokrouhleno na 1,9. vydělíme-li tento výsledek počtem vypitých piv 6, dostaneme 0,31 promile na jedno pivo.
A dále za hodinu a po jídle: 1,4-1,6-1,8-1,9-1,7-1,7-1,7-1,8-1,5-1,6, to dává průměr 1,67, zaokrouhlíme na 1,7. Z tohoto měření vyplývá, že za hodinu jsem odboural 0,2 promile.
Další měření provedeno ve 3:30 a naměřena průměrná hodnota 0,15 promile. V 7:30 už jsem nenadýchal vůbec nic.

Měření 2.
7x Plzeň v čase 20:00-22:15, měřeno 22:45.
1,7-2,2-2,2-2,3 to průměrem dělá 2,1 promile, což děleno počtem piv 7 opět dělá přesně 0,3 promile na jedno pivo. Zajímavý úkaz je možno pozorovat za třičtvrtě hodiny, tedy ve 23:30: 2,2-2,4-2,4-2,3, což je dokonce 2,3 promile, tedy ještě o něco víc. A za další hodinu: 2,3-2,1-2,1-2,0, tedy opět 2,1 promile. Poslední měření jsem udělal v 8:30 s nulovým výsledkem.

Měření 3.
5x Plzeň, měřeno 21:30.
1,5-1,7-1,8, to nám dává 1,6 promile. Opakováno za 2 a půl hodiny, tedy ve 23:55 s hodnotama 0,7-1,0-1,1, tedy s průměrem 0,9 promile, což opět odpovídá zhruba 0,2 promile za hodinu dolů. Při posledním měření v 7:00 ráno už jsem nenadýchal nic.

Měření 4.
10x Plzeň v období 16:30-22:20, měřeno ve 22:40.
2,1-2,8-3,3-2,6-3,0 tedy 2,76, zaokrouhlíme na 2,80 promile. Další měření o hodinu později a po jídle, tedy 23:40 nám dává tyto hodnoty: 2,8-3,2-3,0-3,1-3,1, tedy zase o něco více a to 3 promile. A o další hodinu později:1,9-2,2-2,6, což nám dává 2,23 promile.

A jen jako malé oživení, mám tu jedno měřeníčko i pro příznivce červeného vína a sice:

Měření 5.
Litr Frankovky: 0,8-1,0-0,7, což je pouhých 0,8 promile!

Co z tohoto experimentu plyne? V podstatě jsem chtěl zjistit, jestli je možné ráno po návštěvě hospůdky sednout za volant, respektive za řídítka motorky. Proto, aby to šlo, se musí splnit dvě důležité podmínky: nepít dlouho do noci, ideální je skončit tak do 22 hodiny a nevypít víc jak 6 Plzní. Jedna vypitá Plzeň odpovídá asi 0,3 promile a tělo odbourá za hodinu asi 0,2 promile. Dá se tedy aplikovat poměrně jednoduchý vzorec počet piv x 0,3 a výsledek /0,2, tedy v našem případě 6x0,3=1,8/0,2=9. To, co nám vyjde je počet hodin nutných k odbourání alkoholu na nulu, tedy 9 hodin.

Poměrně zajímavý je nárust alkoholu zjištěný při 2. a 4. měření. Tento jev si neumím vysvětlit, nicméně pro naše účely není podstatný, protože vše pak probíhá stejně dál podle výše zmíněného vzorce. Důležitou roli hraje při odbourávání i jídlo - po jídle se hodnoty snižovaly rychleji, jak je vidět třeba v 1. a ve 4. případě. Avšak z důvodu tzv.bezpečnostní rezervy a hlavně zachování jednoduchosti bych vzorec už nezatěžoval dalšími proměnnými a ponechal jej tak, jak je. Je také pravděpodobné, že tělo začíná odbourávat alkohol už po prvním vypitém pivu a ne až po skončení konzumace, ale opět v zájmu zachování jednoduchosti výpočtu jsem tuto skutečnost nijak nezkoumal.

Tož tak. Třeba se zjištěné informace budou někomu hodit a má oběť nebyla zbytečná :-)

Na zdraví !